Șobolani

Șobolanii

Semnele unei infestari cu sobolani:


Unul dintre semnele prezentei sobolanilor in locuinta poate fi excrementele acestora. De cele mai multe ori, acestea se gasesc in locuri ascunse (dupa dulapuri, dupa cuptor, sub chiuvete). In plus, se pot observa pe podea, de-a lungul traseelor rozatoarelor. Uneori, acolo unde sunt prezenti sobolani, in timpul noptii, se pot auzi sunetele provocate de acestia in pereti sau sub podea. Ambalajele si pachetele de mancare deteriorate, tevile sau mobilierul ros si uneori, cuiburi facute din resturi de hartie sau lemn, reprezinta semne clare ale prezentei rozatoarelor in casa.

Despre Șobolani:


In gospodarie, sobolanii, pot deveni o mare bataie de cap. Cei mai multi dintre noi, vad sobolanii ca pe niste animale dizgratioase sau scarboase. In realitate, sobolanii sunt animale foarte inteligente, dar inteligenta nu este singurul lor atu, acestia se adapateaza foarte usor mediului extern si sunt animale foarte sociabile, se asociaza si integreaza foarte repede in grupuri. In lume, la momentul actual, sunt cunoscute 64 de specii de sobolani. Acestia pot atinge la maturitate greutati de la 50 grame (Sobolanul polinezian), pana la 4 kilograme (Rhizomys sumatrensis) si dimensiuni de la 12 cm (Sobolanul polinezian), pana la 50 cm (Rhizomys sumatrensis).

Sobolanii tind sa traiasca in grupuri de pana la 250-300 de indivizi si se inmultesc, de cele mai multe ori, „in familie”. O femela ajunsa la maturitate este capabila sa nasca pana la 10 pui la o singura nastere, iar nasterile au loc cam de 2-7 ori intr-un an. Desigur, cifrele prezentate anterior sunt orientative si valabile, in general, in salbaticie. Ca numar total, populatia mondiala a sobolanilor este estimata la 12 miliarde de sobolani, de 2 ori mai mare decat a oamenilor.

Sobolanii sunt mamifere rozatoare de dimensiune medie, ce fac parte din genul Rattus, avand o vasta raspandire pe glob. In tara noastra, cele mai intalnite specii de sobolani (ca daunatori ai gospodariilor) sunt Rattus rattus (sobolanul negru) si Rattus norvegicus (sobolanul gri). Acestia se diferentiaza de soareci prin volumul mai mare al corpului, botul alungit si coada mai lunga. Sobolanii pot fi depistati atat in interiorul locuintei, cat si in exterior (in gradina, terase etc.). Prezenta lor este cel mai des semnalata in bucatarie, in spatiile cu alimente sau in locurile de depozitare a deseurilor. Pot provoca pagube alimentelor, mobilierului, pardoselilor/peretilor (in incercarea de a patrunde in locuinta). In plus, acestia pot fi purtatorii unor boli si paraziti (purecii, capusele).