Purici

Puricii

Despre Purici:


Nume Științific: Ctenocephalides canis

Mărime: Puricii variază în dimensiune de la 1.5-3.3 mm.

Aspect: Plat, fără aripi și de culoare închisă

Comportamentul puricilor:


Puricii sunt niște insecte (1.5 - 3.3 mm lungime) foarte agile, de obicei de culoare închisă (de exemplu, puricii de pisică sunt colorați într-o nuanță de roșu-brun sau maroniu). Aceste insecte sunt lipsite de aripi, cu aparatul bucal de formă tubulară, adaptat la hrănirea cu sânge de la gazdele lor. Picioarele lor sunt lungi, iar perechea posterioară este bine adaptată pentru sărituri: un purice poate sări pe verticală până la 18 cm, iar pe orizontală până la 33 cm. Aceasta reprezintă aproximativ de 200 de ori lungimea propriului lor corp, făcând ca puricele să fie printre cei mai buni săritori dintre toate animalele cunoscute (în raport cu dimensiunea corporală), al doilea doar după broasca-săritoare.

Puricii au, de asemenea, spini mici pe corpul lor, care le împiedică să fie periat de pe gazdă. În plus, un purice are un corp dur, exterior, care îl împiedică să fie zdrobit. Din cauza acestor adaptări, poate fi dificil să le omoare.

Puricii sunt paraziți care se hrănesc din sânge, atât uman, cât și animal, prin perforarea pielii din exterior și suge sânge.

Puricii sunt un dăunător cu care mulți proprietari de animale de companie au avut de-a face la un moment dat. Deoarece multe specii de purici preferă să se hrănească cu animale, animalele de companie sunt cea mai comună metodă pentru purici de a infesta o gospodărie. Deși puricii preferă animalele, odată ajunși într-o casă, adesea vor mușca și se vor hrăni și cu sangele oamenilor.