Capuse

Capusele

Despre capuse:


Mărime: Variind în lungime de la 2-3.5mm

Locație: Căpușele sunt dăunători cu care mulți proprietari de animale de companie sunt familiarizați, deoarece sunt cei mai frecvenți dăunători ai câinilor si pisicilor.

Culoare: Roșiatic-maronie..

Aspect: O căpușă tare are un scut dur ca coaja și sunt de obicei în formă de sămânță plată înainte de hrănire. Căpușele moi nu au un scut dur și au forma unei stafide.

Comportament:


Căpușele sunt paraziți externi care se hrănesc cu sânge ca sursă principală de hrană. Deși mulți cred că căpușele sunt insecte, căpușele sunt de fapt arahnide, cum ar fi păianjenii. Există multe specii diferite de căpușe care sunt împărțite în două categorii principale: căpușe tari, cum ar fi căpușa comună de câine și căpușe moi.. Căpușele sunt insecte parazitare care supraviețuiesc luând sânge de la mamifere, păsări și reptile. De asemenea, este obișnuit ca căpușele să se atașeze și să se hrănească cu oameni. Pe lângă faptul că sunt inconfortabile și iritante, mușcăturile de căpușe pot purta o varietate de boli și trebuie tratate corect și monitorizate îndeaproape.

În România, bolile transmise prin căpușe au fost documentate încă de la sfârșitul secolului al 19-lea. Au fost raportate în România cazuri de infecție la om cu virusul encefalitei de căpușă, virusul febrei hemoragice de Crimeea-Congo, Francisella tularensis (Tularemia), Rickettsia conorii (Febra butunoasă), Coxiella burnetti (Febră Q), Borrelia burgdorferi (Borrelioza Lyme). Unii dintre acești patogeni au fost identificate și la căpușe: Borrelia burgdorferi și Francisella tularensis.